Home / Περιγραφή εκπαίδευσης

Περιγραφή εκπαίδευσης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Εισαγωγή

Δικαίωμα εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική έχουν: α) όσοι γιατροί κατέχουν τίτλο ειδικότητας σε μια από τις ακόλουθες ιατρικές ειδικότητες: Αναισθησιολογία, Γενική ιατρική, Καρδιολογία, Ορθοπαιδική, Παθολογία, Παιδιατρική, Πνευμονολογία-Φυματιολογία, Χειρουργική, Χειρουργική Θώρακος, για τους οποίους η διάρκεια εκπαίδευσης είναι δύο (2) έτη και β) όσοι κατέχουν τον τίτλο Εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία, για τους οποίους η διάρκεια εκπαίδευσης είναι ένα (1) έτος. Η εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική είναι έμμισθη και στους εξειδικευόμενους ιατρούς ισχύουν κατ΄αναλογία οι διατάξεις που ισχύουν για τους ειδικευόμενους ιατρούς κάθε φορά.

Στόχος

Στόχος της Εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική είναι οι εκπαιδευόμενοι, στο τέλος του εκπαιδευτικού τους προγράμματος να έχουν αποκτήσει επίπεδα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, τα οποία να τους επιτρέπουν την ανεξάρτητη και ασφαλή άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής τόσο σε προνοσοκομειακό όσο και σε ενδονοσοκομειακό επίπεδο.

Το γνωστικό αντικείμενο της Επείγουσας Ιατρικής, περιλαμβάνει την προ-νοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή Διαλογή, την Αναζωογόνηση, την αρχική εκτίμηση και διαχείριση αδιαφοροποίητων έκτακτων και επειγόντων περιστατικών μέχρι την έξοδο τους από το νοσοκομείο ή τη μεταβίβασή τους στις φροντίδες άλλου γιατρού ή επαγγελματία υγείας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, ακολουθεί τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδικών Ιατρών (European Union of medical Specialists-UEMS ώστε η εκπαίδευση στην Επείγουσα Ιατρική να είναι ομοιόμορφη και υψηλού επιπέδου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το περιεχόμενο του Προγράμματος, βασίζεται στον Οδηγό Σπουδών των EM-UEMS και EuSEM (European Society for Emergency Medicine) προσαρμοσμένο στον ένα (1) ή τα δύο (2) χρόνια ανάλογα με την βασική ειδικότητα ή εξειδίκευση του εκπαιδευομένου.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει δεκαέξι (16) εκπαιδευτικούς κύκλους υποχρεωτικής κινητικότητας (rotations) όπως αυτοί αποτυπώνονται στον Πίνακα 1.

1.Τα αντικείμενα εκπαίδευσης ανά ειδικότητα

Α) Για όσους έχουν τίτλο εξειδίκευσης Εντατικής Θεραπείας πλην της ειδικότητας της Παιδιατρικής : Εκπαίδευση δώδεκα (12 ) μήνες ως ακολούθως: ένα (1) μήνα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και έντεκα (11) μήνες στα ιατρεία του ΤΕΠ.

Β) Για τους ιατρούς ειδικότητας Αναισθησιολογίας : Εκπαίδευση είκοσι τέσσερις (24) μήνες στα ιατρεία του ΤΕΠ.

Γ) Για αυτούς που κατέχουν μια από τις υπόλοιπες ειδικότητες: Εκπαίδευση είκοσι τέσσερις (24) μήνες ως ακολούθως: δύο (2) μήνες Αναισθησιολογία και Αναλγησία, τέσσερις (4) μήνες σε Μονάδες Εντατικής [από ένα (1) μήνα σε ΜΕΘ: Νεογνών, Παίδων, Καρδιοπαθών και Γενική ΜΕΘ], ένα (1)μήνα στο ΕΚΑΒ και δεκαεπτά (17) μήνες στα ιατρεία του ΤΕΠ.

H εκπαίδευση των εξειδικευόμενων θα γίνεται αποκλειστικά στα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών των Εκπαιδευτικών Κέντρων και των συνεργαζόμενων νοσοκομείων με εξαίρεση την εκπαίδευσή τους στις ειδικές Μονάδες, το Αναισθησιολογικό τμήμα/κλινική και το ΕΚΑΒ.

  1. Εκπαιδευτικοί Κύκλοι (Rotations)

Η διάρκεια, η σειρά και η απαλλαγή από ορισμένους κύκλους, καθορίζονται ανάλογα με τη βασική ειδικότητα των εκπαιδευομένων.

Πίνακας 1 Εκπαιδευτικοί κύκλοι στην Εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής          

Εκπαιδευτικός Κύκλος

Διάρκεια (μήνες)

Χρονική Σειρά

Βασικές Γνώσεις – Δεξιότητες

1

1ο

Αναισθησιολογία – Αναλγησία

0 ως 2

 2ο *

Επείγοντα Γενικής Παθολογίας

0 ως 4

**

Επείγοντα Γενικής Χειρουργικής

0 ως 4

**

Ορθοπεδικά Επείγοντα

0 ως 3

**

ΜΕΘ – ΜΕΝ – ΜΕΠΚ – ΜΕΘ Παίδων

0 ως 1 / Μονάδα

**

Καρδιολογικά Επείγοντα

0 ως 2

**

Επείγοντα Μαιευτικής – Γυναικολογίας

2

 

Παιδιατρικά Επείγοντα

0 ως 4

**

ΩΡΛ Επείγοντα

1

 

Οφθαλμολογικά Επείγοντα

1

 

Ψυχιατρικά Επείγοντα

1

 

ΕΚΑΒ

0 ως 1

**

Κατ’ επιλογή εκπαίδευση

0 ως 2

**

Σύνολο μηνών εκπαίδευσης

12 ή 24

***

 

* Εξαιρούνται οι Αναισθησιολόγοι

** 0 μήνες εκπαίδευση αντιστοιχούν σε εκείνους που λόγω βασικής ειδικότητας ή Εξειδίκευσης σε ΜΕΘ έχουν ήδη ασκηθεί στα αντίστοιχα πεδία

*** Η εκπαίδευση των γιατρών με εξειδίκευση στη ΜΕΘ διαρκεί δώδεκα (12) μήνες

 

  1. Διαδικασία Εκπαίδευσης

Οι εξειδικευόμενοι είναι σε καθεστώς ειδικευόμενου γιατρού. Κατά συνέπεια είναι υποχρεωτική η επίβλεψή τους από γιατρό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο τμήμα ή κλινική ή φορέα (ΕΚΑΒ) στον οποίο εκπαιδεύονται και η διαθεσιμότητα του επιβλέποντα γιατρού πρέπει να είναι άμεση.

Κάθε εξειδικευόμενος, κατά την έναρξη της εκπαίδευσης του, ανατίθεται σε έναν σύμβουλο εκπαίδευσης (μέντορα), ο οποίος παρακολουθεί, αξιολογεί και παρεμβαίνει έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση του εξειδικευόμενου σε όλους τους εκπαιδευτικούς κύκλους. Η τελική αξιολόγηση του συμβούλου εκπαίδευσης λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη του Πιστοποιητικού Ολοκλήρωσης της Εκπαίδευσης. Ένας σύμβουλος εκπαίδευσης μπορεί να παρακολουθεί μέχρι τέσσερις (4) εξειδικευόμενους.

Το Πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης της Εκπαίδευσης είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου Εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική.

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης κάθε εκπαιδευτικού κύκλου, περιλαμβάνει προγραμματισμένα εβδομαδιαία μαθήματα και κλινικά φροντιστήρια απόκτησης και διατήρησης των προβλεπόμενων απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων.Παράλληλα, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση γίνεται καθημερινά κατά την αντιμετώπιση των ασθενών υπό την επίβλεψη των ειδικών γιατρών και των εκπαιδευτών της Επείγουσας Ιατρικής.

  1. Βιβλιάριο Εκπαίδευσης

Κάθε εξειδικευόμενος παίρνει ένα αριθμό μητρώου από την αντίστοιχη Επιτροπή Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ, η οποία παρακολουθεί την πορεία του μέχρι την λήψη της Εξειδίκευσης.

Ο εξειδικευόμενος πρέπει να έχει Βιβλιάριο Εκπαίδευσης (logbook) στο οποίο θα καταγράφεται αναλυτικά η εκπαίδευση του ανά εκπαιδευτικό κύκλο και η απόκτηση των αντίστοιχων γνώσεων και δεξιοτήτων. Η καταγραφή θα γίνεται από τον εκπαιδευόμενο, θα επιβεβαιώνεται από τον εκπαιδευτή του αντίστοιχου κύκλου και θα αξιολογείται από τον μέντορα του ανά εξάμηνο με στόχο την εκπλήρωση των στόχων της εκπαίδευσης.

Το Βιβλιάριο Εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει και το Χαρτοφυλάκιο του εκπαιδευομένου (Portfolio), στο οποίο θα αναγράφονται οι δραστηριότητες του ως εκπαιδευόμενου, ως εκπαιδευτή και ως ερευνητή κατά την διάρκεια της εξειδίκευσης του (παρουσιάσεις περιστατικών, συμμετοχή σε Σεμινάρια, Συνέδρια, έρευνα, συγγραφή κεφαλαίων κλπ.)

5.Επίβλεψη της Εκπαίδευσης

Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επείγουσας Ιατρικής (Ε.Κ.Ε.Ι.), είναι ο εκάστοτε Διευθυντής του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κορμού

Υπεύθυνος για την Εκπαίδευση των εξειδικευόμενων στην Επείγουσα Ιατρική είναι ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κάθε Εκπαιδευτικού Κέντρου, ο οποίος προτείνεται από τον Διευθυντή του Ε.Κ.Ε.Ι και εγκρίνεται από την ΟΕΕ.

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης ορίζει έναν σύμβουλο εκπαίδευσης για κάθε εξειδικευόμενο και από κοινού αξιολογούν την πορεία εκπαίδευσης του εκπαιδευόμενου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιτυχής απόκτηση της επάρκειας του εξειδικευόμενου πιστοποιείται από τον σύμβουλο εκπαίδευσης του και επιβεβαιώνεται από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης και τον Διευθυντή του Εκπαιδευτικού Κέντρου με την έκδοση του Πιστοποιητικού Ολοκλήρωσης της Εκπαίδευσης.

Το Πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης της Εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι λεπτομερές και να περιλαμβάνει:

 Την διάρκεια εκπαίδευσης (επιτυχής ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων εκπαιδευτικών κύκλων)

 Το Κέντρο Εκπαίδευσης και τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία και φορείς (ΕΚΑΒ) στα οποία ασκήθηκε ο εξειδικευόμενος

 Την αναλυτική ποσοτική και ποιοτική περιγραφή των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο εξειδικευόμενος κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του (Logbook και Portfolio)

 

Top