Home / Ανακοινώσεις / Ημέρα Επείγουσας Ιατρικής – EM day

Ημέρα Επείγουσας Ιατρικής – EM day

Η 27η Μαΐου, είναι η ημέρα που η Επείγουσα Ιατρική ξεκίνησε στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο, μία ομάδα οραματιστών υπέγραψε την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής (EuSEM). Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί το μοντέλο ενός συστήματος το οποίο θα παρέχει σε κάθε Ευρωπαίο Πολίτη μία αποτελεσματική και κυρίως έγκαιρη απόκριση σε κάθε απειλητική για τη ζωή ή την ακεραιότητα οξεία πάθηση ή τραύμα.

Η 27η Μαΐου θεσπίστηκε σαν Ημέρα Επείγουσας Ιατρικής  (EM day) και ο στόχος της είναι να ενώσει τους πολίτες και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε μία συζήτηση για τις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής φροντίδας, το ρόλο τους για τη δημόσια Υγεία και την αποτελεσματικότητά τους.

Είναι σημαντικό να γίνει ευρέως γνωστή η ανάγκη ανάπτυξης καλά προετοιμασμένων και οργανωμένων υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής φροντίδας παγκοσμίως, ώστε να αυξηθεί η επιβίωση και να μειωθεί η αναπηρία που προέρχεται από κάθε οξεία και επείγουσα κατάσταση. Η πανδημία που μας πλήττει αυτή τη στιγμή, αναδεικνύει με σκληρό τρόπο αυτήν την ανάγκη.

Όπου η ειδικότητα της Επείγουσας Ιατρικής δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, όπου οι υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής φροντίδας δεν είναι επαρκώς οργανωμένες, όπου οι ικανότητες του προσωπικού που εργάζεται σε αυτές δεν έχουν σαφώς προσδιοριστεί και πιστοποιηθεί, όπου οι πόροι για αυτές τις υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς, είναι απαραίτητο να υπάρχει μία ισχυρή φωνή που θα ζητά διαρκώς τις απαραίτητες παρεμβάσεις και αλλαγές που μέσω αυτών των υπηρεσιών θα βελτιώσουν τη ζωή όλων μας.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως η Πολιτεία έχει αντιληφθεί τις ανάγκες που περιγράφονται παραπάνω και έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού για τις υπηρεσίες αυτές (ΤΕΠ και ΕΚΑΒ). Μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκε η Επείγουσα Ιατρική σαν ιατρική εξειδίκευση και πολύ σύντομα ξεκινά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, είναι όμως τα πρώτα μόλις βήματα μίας πορείας που δύναται να οδηγήσει στην επαρκή οργάνωση και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα. Για να φτάσουμε στο επίπεδο οργάνωσης και τελικά  της φροντίδας που δικαιούται κάθε κάτοικος της χώρας μας, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η πορεία, με στοχευμένες παρεμβάσεις από το ΥΥΚΑ (κατάλληλη στελέχωση, εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό των δομών που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες) αλλά κυρίως με κοινό όραμα και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των εργαζόμενων στις υπηρεσίες αυτές.

Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής, με συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια υπηρετεί αυτό το όραμα. Γιορτάστε μαζί μας και στηρίξτε την προσπάθεια μας για το καλό του τόπου μας και των ανθρώπων που ζουν, φιλοξενούνται ή τον επισκέπτονται

27 του Μάη, γιορτάζουμε όλοι μαζί την Επείγουσα Ιατρική!

Το ΔΣ της ΕΕΕΙ

Top